Katter og fysiologi

30423_pets-products_january-site-flip_3-cathealth_short-tile_592x304._CB286975940_Siden katten er et kjent og kjært kjæledyr, har dens fysiologi blitt inngående studert av forskere over lang tid. Generelt ligner katter mye på andre rovdyr, men de har også noen uvanlige trekk som i hvert fall delvis skyldes at katter en gang har hatt tilhørighet i ørkenen. Blant disse er at katter kan tåle veldig høye temperaturer, enten en sammenligner med mennesker eller hunder. Temperaturer på 40 og til og med 50 grader går helt greit for katter, selv om det er veldig ubehagelig for mennesker. Likevel er de jo som andre dyr, sårbare for de-hydrering hvis de skulle oppholde seg i så høye temperaturer over tid.

Katter bevarer varme ved å redusere blodstrømmen til huden, og kjøler seg ned gjennom munnen. De svetter med andre ord ikke, eller det vil si, de svetter nesten ikke i det hele tatt, med unntak av ved potene. Det skal imidlertid veldig mye til før en katt kommer med tunga ut av munnen på grunn av varmen slik hunder ofte gjør, hos katter vil slik atferd oftere være et resultat av stress. Katter er aktive både dag og natt og kroppstemperaturen deres varierer ikke gjennom døgnet slik som hos mennesker.

Ørkenbakgrunnen viser seg også i hvordan kattekroppen håndterer vann. De har relativt tørr avføring og konsentrert urin, begge for å holde på så mye vann som mulig. Nyrene er veldig effektive, hvilket også hjelper dem å greie seg uten vann. I nødstilfelle kan katter til og med drikke sjøvann. Som du kanskje har merket, er katter også ganske redde for vann, det er fordi svømming er vanskelig for dem og ofte ender i utmattelse og drukning.

Det er rart å tenke på, men mange av forskjellene mellom hunder og katter kommer ganske enkelt av at hunder kommer fra skogen, mens katter kommer fra ørkenen.