Kattens anatomiske fortrinn

feline-anatomy-skeletonKatten og dens nærmeste slektninger blant kattedyrene, er alle på omtrent den samme størrelsen, vanligvis rundt 4 eller 5 kg, selv om de i ekstreme tilfeller kan veie over 10 kg. Det finnes også noen katteraser som ikke blir særlig mer enn 2 kg, men dette er også uvanlig. Verdensrekordene begge veier er rundt 1 kg og 21 kg for voksne katter. Villkatter er som regel litt mindre enn huskatter fordi tilgangen på mat er litt mindre stabil. Katter er vanligvis rundt 25 cm høye og 50 cm lange, pluss at de har haler som gjennomsnittlig er på 25 – 30 cm.

Katter har flere ryggvirvler i noen deler av kroppen enn det mennesket og de fleste andre pattedyr har, og det er dette som gjør at de har så uvanlig god bevegelighet og fleksibilitet i ryggsøylen. Kattens forben er også festet til skuldrene på en svært fleksibel måte som gjør at den kan komme frem nesten uansett hvor trangt det er et sted. Dette er selvfølgelig en stor fordel i jakten på små byttedyr.

Katter er ganske uvanlige i den forstand at de i forhold til andre pattedyr har store øyehuler og en forholdsvis kraftig kjeve. Tennene er spesielt tilpasset for å drepe og rive i stykker andre små dyr. Den bruker to lange hoggtenner til å bite over nakken på byttedyret og drepe det ved å skjære inn mellom ryggvirvlene og rive over ryggsøylen. Det fører til umiddelbar lammelse og død. I forhold til andre kattedyr er det veldig kort vei mellom hoggtennene, og årsaken er nettopp at katter vanligvis går for veldig små byttedyr, med kort avstand mellom ryggvirvlene. Katten har også jeksler som fungerer som små sakser som river og sliter i stykker kjøttet til et dødt byttedyr. Dette er veldig viktig for katten, som ellers er svært dårlig til å tygge.