Katten som rovdyr

angrycat_2Selv om mennesker som regel betrakter katter som fine og koselige kjæledyr, er katter av natur typiske rovdyr. Kroppene deres er så tilpasset dette at de kan leve praktisk talt utelukkende på kjøtt over lang tid. Det er mye enklere for dem å fordøye kjøtt og fisk, enn det er å fordøye plantemateriale, og de har et stort behov for protein i kosten. Dersom de ikke får i seg aminosyren arginin, kan katter veldig fort bli syke, gå ned i vekt, og dø. I slike tilfeller vil katten heller ikke kunne produsere taurin, og det vil føre til muskelsvinn og synsproblemer.

Kattens tarmsystem er i det hele tilpasset fordøyelse av kjøtt, og er mye kortere enn hos for eksempel altetende arter, som mennesker og rotter. Den har som regel lave nivåer av de enzymene som er nødvendig for å fordøye mat med mye karbohydrater. Dette gjør det vanskelig for katten å fordøye vegetabilsk kost. Det finnes likevel også vegetarisk kattemat, for de som ønsker å presse katten til å følge sine egne kost- og leveregler. Disse inneholder i tilfelle diverse syntetiske næringsstoffer. I mange tilfeller fører de likevel til feilernæring, sykdom, og død hos kattene. Pussig nok spiser katter likevel gress en gang i blant, forskerne har ennå ikke funnet noe godt svar på hvorfor det er sånn.

Sammenlignet med mennesket har katten mange færre smaksløker. De kan for eksempel ikke smake noe som er søtt i det hele tatt, et fellestrekk for kattedyrene. Det er først og fremst aminosyrer og bitre smaker katten reagerer på. Katter har en forkjærlighet for mat ved kroppstemperatur – altså temperaturen til helt ferskt kjøtt, for å si det sånn. Dette er årsaken til at katter ikke liker å spise kald mat, fordi lav temperaturer synes å indikere at byttet har vært død i lang tid.