Katten og kattedyrenes historie

74deb3ebe28666be3e4b5d30fd97f819Kattedyrene er en ganske ung gruppe arter som imidlertid raskt har utviklet seg på ganske forskjellig vis. Alle kattedyr har tilsynelatende en felles stamfar som levde for mellom 10 og 20 millioner år siden. Med kattedyr menes da i tillegg til huskatten også dyr som jaguarer, leoparder, løver, og tigere. Blant kattedyrene som er nærmere i slekt med den vanlige huskatten finner man blant andre europeisk og afrikansk villkatt, kinesisk fjellkatt, asiatisk jungelkatt, og arabisk sandkatt.

Det var den fremtredende og banebrytende svenske biologen Carl von Linne, ellers best kjent for sitt arbeid med klassifisering av blomster, som først satte kattens tilhørighet i forhold til andre kattedyr i system. Katten er ikke veldig forskjellig fra den alminnelige villkatt. Til vanlig kaller biologene imidlertid konvensjonelt huskatt for Felis Catus og villkatt for Felis Silvestris. Tidligere var også betegnelsen Felis Domesticus i bruk, men denne er nå utdatert.

Kattens historie som art går minst 5 millioner år tilbake i tid. Det nøyaktige slektskap med andre kattedyr-arter er ennå ikke fullstendig kartlagt. Noen påpeker svært nært slektskap med blant annet kinesisk fjellkatt og nord-afrikansk villkatt.

I motsetning til hunder har ikke katter forandret seg så mye etter at de ble husdyr. Deres atferd er ikke vesensforskjellig fra villkattenes, og under gitte forutsetninger kan en katt greie seg godt ute i naturen. Det skjer også ofte at vill- og huskatter parer seg. Noen ganger fører dette til nye hybrider. Et eksempel på dette er den asiatiske leopardkatten.

De trekkene ved katter som antakelig gjorde at de ble til husdyr inkluderer at de er små, sosiale, gode til å kommunisere med kroppsspråk, glade i å leke, og høy intelligens. Dette viser seg faktisk også med flere av kattens slektninger blant kattedyrene, de har naturlige tendenser som gjør at de passer godt til å være husdyr.