Katten og dens sanser

catKatter har, som de fleste sikkert har gjettet, svært godt nattsyn. De trenger under en femtedel av det lyset mennesket trenger for å se noe. Noe av årsaken er at katten har et eget organ i øyet som reflekterer lys fra netthinnen tilbake til øyet og øker lyssensitiviteten. Det er dette organet som gjør at katter og enkelte andre dyr kan se ut til å ha glødende øyne når du tar bilde av dem i mørket. Kattene har også store pupiller, så store at de kan utvide seg til å dekke nesten hele øyet når det er mørkt. Katter har imidlertid dårlig fargesyn, særlig sammenlignet med mennesket og andre primater. Det er vanskelig for dem å skjelne mellom rødt og grønt.

Hørselen er på den annen side svært god, og kan fange opp et vidt spenn av frekvenser og lyder. Her er de mer ekstreme enn både hunder og mennesker, som også har forholdsvis god hørsel. Katter kan i motsetning til mennesker for eksempel høre ultralyd. Selv om de ikke selv bruker slike lyder til å kommunisere, gjør det det lettere for dem å fange gnagere som gjerne benytter seg av slike lyder i sin kommunikasjon. Kattene har også evnen til å flytte på ørene sine. Alt dette gjør, at katter er blant de pattedyrene som har best hørsel.

Katter har også god luktesans, betydelig bedre enn mennesket. Denne luktesansen kan også ha visse ubehagelig følger i det daglige liv, med bruken av urin til å markere territorium for eksempel. Kattens konsentrerte urin, en tilpasning til dens tidlige liv i ørkenen, er som alle vet forholdsvis lite behagelig. Noen katter reagerer veldig sterkt på visse planters lukt, antakelig fordi de ligner på forskjellige katteferomoner som trigger dem. Det kan gi uventet og tilsynelatende lite fornuftig atferd fra den påvirkede kattens side.